1 decembrie, 2016
Toba de porc
Posted in : Rete traditionale romanesti on by : culinar.dsflat.eu Etichete: toba de porc, toba de porc de casa
Toba de porc
Ingrediente:
o inima
2 rinichi
limba
jumatate de cap cu gusa
1/2 kg carne macra
slanina cu sorici
un picior din fata (copita)
piper boabe amestecat
sare, piper macinat
foi de dafin
un stomac de porc, curatat si frecat cu sare
Mod de preparare:
Se curata de pieliti si impuritati toate organele si se spala cu multa apa rece. Piciorul, se freaca cu o perie de bucatarie pana cand soriciul se albeste, iar rinichii se pun intr-un vas cu otet indoit cu apa pentru 10 min.
Toate organele, carnea si slanina se pun in oala plina cu apa astfel incat sa le acopere si se da la foc. Se aduna spuma ori de cite ori este necesar pana când apa ramane curata.
Se adauga condimentele: sarea, piperul boabe, foile de dafin si se lasa la fiert până ce carnea se inteapa usor cu furculita.
Intre timp curatam stomacul de porc frecindu-l bine cu sare grunjoasa pina ce se albeste. Cu ajutorul unui cutit indepartam pielita exterioara avind grija sa nu il rupem .
La sfirsit, il frecam bine cu o mina de malai, avind grija sa il intoarcem si pe interior. Se clateste cu apa calduta si se aseaza intr-un castron cu otet indoit cu apa pina il vom folosi.
Când organele si carnea s-au fiert suficient se scot intr-un vas incapator si se lasa putin sa se racoreasca, apoi se taie totul in suvite lungi si putin mai grosute, de maxim un centimetru grosime.
Compozitia se sareaza si pipereaza dupa preferinta si se amesteca usor. Stomacul se mai clateste odata cu apa calduta dupa care se introduc bucatile de carne in interior asezindu-le cu grija.
Cind am terminat se coase capatul mic al stomacului, dupa care se ia cu polonicul zeama din vasul in care am fiert organele si se toarna prin deschizatura mare a stomacului de trei – patru ori, pina ce zeama ajunge in deschizatura. Se coase si acest capat inchizind astfel toba.
Se preseaza usor cu miinile asigurindu-ne astfel ca umplutura din interior este bine asezata apoi se pune in zeama in care au fiert organele aproximativ 35 – 40 de minute la foc mic fara sa dea in clocot.
Dupa s-a fiert, se stinge focul si se lasa sa se raceasca in zeama, apoi se scoate pe un platou si se preseaza cu o greutate sau cu un vas mare cu apa, astfel incat dupa presare toba va avea o forma plata si se va putea felia frumos.